Ecologische gastvrijheid

Het eerste Guldsmeden hotel werd geopend in Aarhus (Denemarken) in 1999 door Sandra en Marc Weinert. Inmiddels hebben zij 13 hotels en villa’s. De hotels in Kopenhagen zijn vernoemd naar hun kinderen. Bij gebrek aan nog een kind is het laatste hotel genoemd naar de beroemde Bryggen wijk waar het hotel zich bevindt

Vanaf de start van Guldsmeden zijn de basis principes van de hotels luxueuze eenvoud, oprechte gastvrijheid, een gastvrije ambiance en een vastberaden toewijding aan duurzaamheid.

Hun missie? Gasten een heerlijk verblijf bieden met een minimale impact op het milieu en tegelijkertijd duurzame inzichten delen uit de dagelijkse praktijk. Het is een integraal onderdeel van de besluitvorming en operationele processen.

De hoteloperatie is gericht  op het minimaliseren van de impact op het milieu en het verantwoord beheer van de bronnen waar de hotels van afhankelijk zijn. Dit voel je door het gehele hotel.

Om voortdurend de duurzaamheid te monitoren maken ze gebruik van data verzameld in een platform wat hen in staat stelt om de belangrijkste gegevens, van energieverbruik tot afvalbeheer, zowel intern als extern te controleren. 

Hier gaat men een stap verder dan afval minimaliseren. Hier krijgen gasten een uitzonderlijke ervaring terwijl er wordt gestreefd de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

Het Bryggen Guldsmeden in Kopenhagen is een mooi voorbeeld van duurzame gastvrijheid. Het gebouw, een oude schoenzolenfabriek is omgetoverd tot een Urban Eco Resort met veel vintage meubilair en herbruikbaar materiaal.  De bedden zijn voorzien van recycled textiel.  De douches zijn slim waterbesparend maar zeer comfortabel en je wordt bewust gemaakt van je waterverbruik. Het eten en drinken kent een no-fly beleid, dus alles uit de directe omgeving en de weinige etensresten die overblijven eindigen als biobrandstof. Slechts een kleine greep uit de tal van duurzame maatregelen, die nooit belerend overkomen. De mensen van Guldsmeden  maken je subtiel bewust van de kwetsbaarheid van onze aardbol.